×
×

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Wil je graag een gedetailleerde offerte op maat ontvangen? Via onderstaand offerteformulier vraag je in één keer meerdere offertes aan van specialisten in jouw buurt. Vergelijk alle offertes aandachtig, zodat je de beste deal bekomt.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige verplichting. Heb je geen goede offerte ontvangen? Dan staat het je volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte specialist verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gipsplaten-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Vals plafond in gipsplaten? Of toch een spanplafond?

Door te kiezen voor een vals plafond heb je heel wat interessante mogelijkheden. Je kan een nieuw plafond plaatsen in een mum van tijd, en bovendien heb je de mogelijkheid om extra opties aan je plafond toe te voegen. Zo kan je bekabeling netjes wegstoppen, of nieuwe verlichting installeren. Ook wanneer je isolatie wil aanbrengen, wordt wel eens gekozen voor een vals plafond.

Een vals plafond plaatsen kan op verschillende manieren. Zo kan je kiezen voor een vals plafond in gipsplaten, of voor een spanplafond. Welke mogelijkheden zijn er nog allemaal? En wat zijn hun voordelen? Een antwoord op deze vragen vind je in dit artikel.

In dit artikel:

Waarom kiezen voor een vals plafond?

Het plaatsen van een vals plafond biedt je heel wat interessante mogelijkheden. Dit zijn maar enkele van de voordelen.

+ Een vals plafond kan je perfect op maat laten maken. Kies je voor een vals plafond in gipsplaten of toch voor een spanplafond, met beide systemen kunnen valse plafonds perfect op maat gemaakt worden.

+ Een ander groot voordeel van valse plafonds is dat ze heel snel geplaatst kunnen worden. Daarbij gaat het bij het ene systeem al wat sneller dan het andere. Zo kan een spanplafond op één dag aangebracht worden.

+ Een vals plafond is ook heel interessant indien je bepaalde zaken wil wegmoffelen. Niet alleen je oude versleten plafond kan makkelijk worden gecamoufleerd, ook in de ruimte tussen het oude en het nieuwe plafond kunnen zaken worden weggestoken. Denk maar aan bekabeling of isolatie.

+ Net zoals een klassiek plafond kan ook een vals plafond perfect voorzien worden van verlichting. Ook moderne verlichting, zoals inbouwspots, vormt geen enkel probleem bij valse plafonds.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


vals plafond plaatsen © Shutterstock - Eén van de redenen voor het plaatsen van een vals plafond, is het aanbrengen van geluidsisolatie. Dat is bv. het geval bij appartementsgebouwen.

Soorten vals plafond

Je kan kiezen uit verschillende soorten valse plafonds. Elk type plafond heeft zo z'n eigen voordelen en eigenschappen. Ook de prijs is natuurlijk afhankelijk van het type dat je kiest.

spanplafond © Shutterstock - Een spanplafond is een doek uit kunststof dat met behulp van een warmtebron wordt aangebracht aan de muren

Spanplafond

Een spanplafond bestaat uit een doek uit kunststof, dat onder een hoge temperatuur wordt aangespannen en vastgezet met behulp van profielen. Het spanplafond wordt op zo'n manier opgebouwd dat de profielen nadien onzichtbaar zijn, en dat je dus een perfect egaal afgewerkt plafond krijgt.

De grote voordelen van een spanplafond zijn enerzijds het feit dat ze heel snel kunnen aangebracht worden, en anderzijds dat er helemaal geen dragende constructie voor nodig is. Er is ook helemaal geen kap- en breekwerk nodig bij het aanbrengen van een spanplafond.

Bovendien kunnen spanplafonds in eender welke ruimte worden aangebracht. Ze zijn mogelijk op gelijk welke ondergrond.

Lees meer over de eigenschappen en de voordelen van een spanplafond!

vals plafond © Shutterstock - Een vals plafond in gipsplaten wordt steeds aangebracht op een metalen of houten frame.

Vals plafond in gipsplaten

Ook het plaatsen van gipsplaten is uiteraard een mogelijkheid om een vals plafond te creëren. Een vals plafond in gipsplaten wordt steeds op een dragende structuur aangebracht. Dit kan hout zijn, maar meestal wordt voor een metalen structuur gekozen. Metalen profielen of metal studs zijn licht, maar toch stevig genoeg om de gipsplaten te kunnen dragen. Het metalen frame worden op het bestaande plafond aangebracht.

Een vals plafond in gipsplaten heeft als voordeel dat het plafond snel en droog kan afgewerkt worden. Je kan het vergelijken met het bepleisteren van het plafond.

Lees meer over de eigenschappen en de voordelen van een gipsplafond!

Systeemplafond

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een systeemplafond, dat bestaat uit een verzameling van plafondplaten, plafondprofielen en ophangers. In de eerste plaats wordt een systeem opgebouwd onder het bestaande plafond. In een tweede fase worden dan de plafondplaten in dat systeem ingewerkt. Hoe het hele systeem juist wordt opgebouwd, hangt af van welke plafondplaten je juiste kiest.

Ook bij een systeemplafond heb je heel wat mooie voordelen. Zo is de inwisselbaarheid ontegensprekelijk een groot voordeel. Het betekent immers dat je nadien nog makkelijk verlichting of isolatie kan aanbrengen. Ook wanneer je plafond beschadigd is, kan je makkelijk de beschadigde platen inwisselen voor nieuwe platen.

Systeemplafonds kunnen net als gipsplafonds en spanplafonds op gelijk welke ondergrond worden aangebracht.

Hoe een vals plafond plaatsen?

Tenzij je kiest voor een spanplafond, wordt een vals plafond steeds geplaatst met behulp van een draagstructuur. Dit is een frame waar de gipsplaten of de plafondplaten worden aangebracht. Dit frame kan zowel aan het plafond als aan de muur worden aangebracht. De keuze tussen plafond of zijmuren wordt doorgaans gemaakt op basis van de stevigheid van het plafond. Is het plafond niet stevig genoeg, dan zal ervoor gekozen worden om het frame aan de zijmuren vast te maken.

Het frame kan gemaakt worden op basis van hout of metaal. Een houten frame is eigenlijk enkel interessant indien je voor de afwerking ook voor hout kiest. Ga je echter voor gipsplaten of voor een systeemplafond, dan is een metalen frame de beste oplossing.

Vooraleer je het frame verder afwerkt, door de gipsplaten erop aan te brengen, moet je nog rekening houden met een aantal bijkomende opties die je hebt. Indien je bijvoorbeeld isolatie wil aanbrengen, of indien je nieuwe verlichting wil plaatsen, dan moet dit gebeuren vooraleer je het frame verder afwerkt.

metalen frame © Shutterstock - De eerste stap in het plaatsen van een vals plafond is het aanbrengen van een metalen frame dat zal dienen als onderliggende draagstructuur voor de gipsplaten

Vals plafond in gipsplaat vs spanplafond

Om een verlaagd plafond te creëren, zijn een vals plafond in gipsplaten en een spanplafond dus twee populaire mogelijkheden. Maar welke van de twee opties moet je nu kiezen?

Prijs

Je keuze zal in de eerste plaats bepaald worden door de prijs. Een spanplafond is doorgaans iets duurder dan een plafond in gipsplaten. Hier zijn verschillende redenen voor. Zo heb je voor het aanbrengen van een spanplafond steeds een specialist nodig, omwille van de speciale plaatsingstechniek. Een plafond in gipsplaten kan je eventueel zelf aanbrengen indien je handig bent aangelegd.

Een spanplafond is ook een kant-en-klare oplossing. Eens je spanplafond is aangebracht, hoef je het niet meer verder af te werken. Dit is niet zo bij een gipsplaten plafond, dat nadien nog geschilderd moet worden. Reken je de kosten voor afwerking erbij, dan zal een gipsplaten plafond ongeveer evenveel gaan kosten als een spanplafond.

Indien je je gipsplaten plafond zelf plaatst, dan zal het vrijwel steeds goedkoper uitvallen. Laat je je gipsplafond plaatsen door een specialist, dan kan de prijs hoger uitlopen. Temeer omdat het plaatsen van een spanplafond minder arbeidsuren vergt.

Levensduur en onderhoud

Ook levensduur en onderhoud spelen een rol in je keuze tussen een spanplafond en een vals plafond in gipsplaten. En hier heeft een spanplafond een streepje voor.

Een spanplafond heeft immers een levensduur van zo'n 25 à 30 jaar. Na deze periode zal de doek vervangen moeten worden, de profielen kunnen behouden blijven. Het vervangen van het doek is ook een opportuniteit om een nieuwe kleur of motief te nemen, zodat je een hele nieuwe look kan creëren in je interieur.

Daarnaast kan een spanplafond ook heel goed om met vocht en vochtige ruimtes. Het kunststof doek van het spanplafond is waterafstotend, waardoor het helemaal geen hinder ondervindt van vocht. Je kan een spanplafond dus perfect in de badkamer aanbrengen.

Een plafond in gipsplaten kan moeilijker om met vocht. Zo kan verf of behang afbladderen als gevolg van vocht. Ook bestaat de kans dat blaasjes kunnen ontstaan.

Tot slot is een spanplafond ook heel makkelijk te reinigen. Je kan het schoonmaken met behulp van een borstel, en eventueel een combinatie van water en zeep.

Overspanning

Qua overspanning kunnen zowel een spanplafond als een gipsplafond een vrij grote lengte aan. Bij plafonds in gipsplaten wordt voor grote overspanningen het metalen frame aan het plafond bevestigd. De voorwaarde hier is wel dat het plafond hiervoor sterk genoeg moet zijn.

Spanplafonds kunnen ook makkelijk een overspanning van zo'n 5 meter breed aan. De kunststof doeken worden dan aan elkaar bevestigd, en waar één baan overgaat in een andere is een naad zichtbaar. De naden zijn echter nauwelijks zichtbaar, waardoor het vanop afstand lijkt alsof het één groot stuk doek is.

Wat is de prijs voor een vals plafond?

De prijs voor het plaatsen van een vals plafond hangt af van verschillende factoren. Zo is er een prijsverschil tussen het plaatsen van een spanplafond en het plaatsen van een plafond met gipsplaten.

Vals plafond in gipsplaten

Kies je voor een vals plafond in gipsplaten, dan zal de prijs voornamelijk bepaald worden door de moeilijkheidsgraad, de oppervlakte, en eventuele extra's, zoals het plaatsen van isolatie of spots.

De gemiddelde prijs voor het plaatsen van een gipsplaten plafond bedraagt tussen de 55 en de 70 euro per vierkante meter.

Spanplafond

De prijs van een spanplafond hangt dan weer af van het soort materiaal dat je kiest, en de eventuele extra's, zoals isolatie en inbouwspots.

Hier mag je rekenen op een prijs tussen de 50 en de 120 euro per vierkante meter.

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in stucwerk

Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor het aanbrengen van een vals plafond? Wij brengen je in contact met de beste specialisten actief in jouw regio. Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt snel meerdere offertes op maat. Vergelijk de offertes goed, want je kan er een aardige cent mee besparen.

Alle offertes zijn bovendien gratis en vrijblijvend.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gipsplaten: het complete overzicht
Vind een stukadoor in uw buurt
Offertes voor stucwerk