×
×

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Wil je graag een gedetailleerde offerte op maat ontvangen? Via onderstaand offerteformulier vraag je in één keer meerdere offertes aan van specialisten in jouw buurt. Vergelijk alle offertes aandachtig, zodat je de beste deal bekomt.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige verplichting. Heb je geen goede offerte ontvangen? Dan staat het je volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte specialist verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gipsplaten-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gipsplaten betegelen? Ontdek de beste werkwijze en tips!

Gipskartonplaten zijn een veel gebruikt materiaal in heel veel woningen. Ze worden uiteraard vaak gebruikt om muren en plafonds af te werken. Meestal worden ze na plaatsing beschilderd of behangen, maar het is ook mogelijk om ze te betegelen.

Gipsplaten betegelen is nochtans vrij eenvoudig, maar er zijn wel enkele zaken waarop je zeker moet letten. Je moet een nauwgezet stappenplan volgen, om je werk tot een goed eind te brengen. Zo is een goede voorbereiding al van cruciaal belang. Maar ook bij het betegelen zelf moet je op een aantal zaken letten.

Laten we dus snel eens overlopen hoe je juist te werk gaat.

In dit artikel:

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooraleer je begint met betegelen, moet je ervoor zorgen dat je gipskartonplaten in goede conditie zijn. Ze moeten immers sterk genoeg zijn om de tegels te kunnen dragen.

Aangezien vaak betegeld wordt in vochtige ruimtes, moet je natuurlijk ook de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om latere vochtproblemen te vermijden.

Dit zijn enkele aandachtspunten in de voorbereidingsfase.

Kies de juiste gipskartonplaten

Gispkartonplaten moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om betegeld te kunnen worden. Ze moeten perfect droog zijn, uiteraard stevig gefixeerd tegen de ondergrond, en perfect egaal zijn.

Je gipsplaten hebben bij voorkeur een minimale dikte van 12,5 mm. Over het algemeen heeft een gipskartonplaat een maximale draagkracht van 32kg/m². Dat komt overeen met een keramische tegel met een maximale dikte van 12,5mm , of een natuursteen tegel met een maximale dikte van 10mm.

Hoeken en kanten beschermen tegen vocht

Betegelen wordt heel vaak gedaan in vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Daarom is het belangrijk om de gispkartonplaat te behandelen tegen vochtproblemen. Vooral de hoekjes en kantjes zijn gevoelige plekken.

Belangrijk is dus om hoekjes en kantjes van de gipsplaten af te werken met een jointfiller, in combinatie met een verstevigingsnet.

Muren volledig waterdicht maken

Niet enkele de hoekjes en kantjes moeten perfect worden afgedicht, ook de rest van je muren moeten perfect waterdicht zijn. Je kan je muren waterdicht maken met pasta en glasvezelband. Indien gewenst kan je hiervoor ook een kerdi waterdichtingsdoek gebruiken.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


gipsplaten betegelen © Shutterstock - Bij het betegelen van gipsplaten moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals de keuze van de juiste gipsplaten.

Gipsplaten betegelen

Je bent nu helemaal klaar met de voorbereiding. Ja kan dus starten met het betegelen van je gipsplaten.

Ook hier moet je op een speciale wijze te werk gaan. Er zijn enkele belangrijke tips die je kan volgen om je tegels perfect recht aan de wand te kunnen bevestigen.

Maar laten we zeker de eerste stap niet vergeten: een voorstrijkmiddel of hechtingsmiddel aanbrengen.

Voorstrijkmiddel aanbrengen

Vooraleer je begint met het aanbrengen van de tegels is het belangrijk om een voorstrijkmiddel of hechtingsmiddel aan te brengen. Dit middel zorgt ervoor dat de lijm zich goed kan hechten aan je gipskartonplaten, zonder dat het vocht dat in de lijm zit wordt geabsorbeerd door het gips.

Het hechtingsmiddel is waterdicht en kleverig, en je strijkt er alle muren mee in die je wil betegelen. Het kost zo'n 10€ per liter.

Lijm aanmaken en aanbrengen

In een volgende stap is het tijd om de lijm aan te brengen. Je kan de lijm zelf aanmaken als je wil, maar er zijn ook lijmen die je kant en klaar kan kopen in de bouwmarkt.

Je brengt de tegellijm aan met een speciale lijmkam. Hoe groter de tegels die je wil aanbrengen, hoe grover de vertanding van de lijmkam dient te zijn.

Ook de hoeveelheid lijm die je nodig hebt, hangt af van de grootte van de tegels. Voor kleine tegels heb je gemiddeld zo'n 1,6 kg per m² nodig. Kies je voor grote tegels, hou dan rekening met ongeveer 2,5 kg per m².

De tegellijm breng je aan in horizontale stroken, waarna je de tegels in een schuivende beweging in de lijm plaatst.

badkamer betegelen © Shutterstock - Bij het betegelen van gipsplaten moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals de keuze van de juiste gipsplaten.

Gipsplaten betegelen

De lijm is klaar, het is nu tijd voor de belangrijkste stap: het betegelen van de gipswand.

Bij het aanbrengen van de tegels zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Het belangrijkste is natuurlijk dat je tegels recht hangen. Hiervoor heb je een aantal handige hulpmiddeltjes.

Zo kan je onderaan de gipswand een houten latje horizontaal aanbrengen. De bovenkant van de houten lat komt op dezelfde hoogte als de onderkant van de tweede rij tegels. Zorg ervoor dat het latje volledig waterpas ligt, zodat ook je tweede rij tegels waterpas is.

Je leest het goed, het is interessant om de onderste rij tegels als laatste te doen. Dit laat je toe om deze tegels eenvoudig op maat te snijden mocht je vloer niet volledig waterpas liggen.

Vervolgens meet je de breedte van de wand die je wil betegelen, en markeer het middelpunt. Trek vervolgens vanaf dit middelpunt een rechte lijn naar boven, en meet opnieuw of deze lijn perfect waterpas is.

Het is steeds een goed idee om een wand vanaf het middelpunt te beginnen betegelen. Werk vervolgens de wand verder af naar de hoeken toe. De reden hiervoor is dat je dan niet scheef begint te tegelen door je te baseren op een scheve vloer of muur. Het is immers verkeerd om te veronderstellen dat muren of vloeren steeds recht verlopen. In realiteit is dit slechts zelden het geval.

Werk steeds kleine stukjes muur af. De lijm droogt immers snel op, waardoor je best niet meer lijm gebruikt dan je in een halfuurtje kunt verwerken. Heb je toch overtollige lijm op de muur, dan verwijder je deze best meteen met een vochtige spons. Let er uiteraard op dat de voegen mooi proper blijven.

Heb je een tegel aangebracht, dan heb je gemiddeld nog zo'n twintig minuten de tijd om deze het herpositioneren. Daarna is de tegel volledig vastgehecht aan de lijm, en kan deze niet meer worden geherpositioneerd.

Om je te helpen bij het positioneren van de tegels, kan je voegkruisjes gebruiken. Deze zorgen ervoor dat er steeds dezelfde afstand is tussen de tegels. Let er op dat de voegkruisjes diep genoeg in de lijm steken, en dus niet boven de tegels uitsteken. Je kan de voegkruisjes nadien gewoon laten zitten, aangezien ze toch bedekt zullen worden bij het voegen van de tegels.

Moet je tegels snijden of in moeilijke vormen aftekenen, maak dan gebruik van een tegelsnijder of een profielmal. Deze zijn te verkrijgen of te huren in een doe-het-zelfzaak.

tegelen op gipswand © Shutterstock - Bij het betegelen van gipsplaten moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals de keuze van de juiste gipsplaten.

De tegels voegen

Tot slot moeten de tegels ook nog gevoegd worden. Maar hiermee wacht je zo'n 24 uur nadat je gedaan hebt met het betegelen.

Ook het voegmiddel kan je zelf maken, of je kan het kant en klaar kopen in de doe-het-zelfzaak.

Het voegmiddel breng je aan door het in schuine bewegingen diagonaal over de wand te verdelen. Het is daarbij belangrijk dat je het voegmiddel goed in de voegen drukt. Wees bovendien snel, want het voegmiddel droogt vrij snel op.

In vochtige ruimtes is het een goed idee om de wanden extra af te dichten met siliconen.

Prijs voor het betegelen van gipsplaten

Gipsplaten betegelen is echt specialistenwerk. Je moet immers met vele zaken rekening houden. Voel je je niet zeker van je stuk? Aarzel dan niet om een vakman in te schakelen.

Het uurtarief voor het betegelen van gipsplaten schommelt tussen de 25€ en de 55€. Dit hangt uiteraard af van de expertise van de vakman. Je hoeft zeker niet de duurste te nemen, maar ga ook niet blindelings voor de goedkoopste. Met een vakman met een uurtarief van 35€ zit je zeker goed. Dit komt overeen met zo'n 25€ per vierkante meter.

Uiteraard zal de totale kostprijs voor het betegelen van je gipswand ook afhangen van de tegels die je kiest. Je kan gaan voor goedkope tegels met een prijs per m² van zo'n 15€. Ga je voor duurdere tegels, dan bedraagt de prijs per m² zo'n 65€.

De totale kostprijs voor je project zal dus schommelen tussen de 40€ en de 90€ per m².

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in stucwerk

Op zoek naar een interessante prijs voor stucwerk? Vul ons offerteformulier in, en wij selecteren meerdere specialisten in je buurt voor het werk dat je wil uitvoeren.

Al deze specialisten sturen je een offerte op maat die je rustig kan vergelijken. Kies er de beste offerte uit, en bespaar zo tot wel 35% op de totale kostprijs.

Geen offerte gevonden die je aanstaat? Niet erg, alle offertes zijn gratis en vrijblijvend.


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gipsplaten: het complete overzicht
Vind een stukadoor in uw buurt
Offertes voor stucwerk