×
×

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in gyprocwerken

Wil je graag een gedetailleerde offerte op maat ontvangen? Via onderstaand offerteformulier vraag je in één keer meerdere offertes aan van specialisten in jouw buurt. Vergelijk alle offertes aandachtig, zodat je de beste deal bekomt.

Alle offertes zijn volledig gratis en zonder enige verplichting. Heb je geen goede offerte ontvangen? Dan staat het je volledig vrij om je zoektocht naar een geschikte specialist verder te zetten.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

gipsplaten-plaatsen.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Stucplaten plaatsen? Ontdek hier hoe je juist te werk gaat!

Stucplaten zijn het ideale materiaal voor het plaatsen van een scheidingswand, een voorzetwand of een vals plafond. Het is een licht materiaal, dat makkelijk te bewerken is, en bovendien verloopt de plaatsing ervan heel snel.

Maar het plaatsen van stucplaten moet ook correct verlopen. En hier durft het wel eens fout lopen bij sommige doe-het-zelvers. Het plaatsen van stucplaten is precisiewerk, en een foutje bij het snijden van stucplaten kan later heel wat onnodige kosten met zich meebrengen.

Laten we dus eens kijken hoe je te werk gaat bij het plaatsen van stucplaten. Wat is de juiste werkwijze, waarop moet je juist letten, en hoeveel kost het laten plaatsen van stucplaten?

In dit artikel:


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Gyprocwerken laten uitvoeren? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een aannemer te zoeken? Wij doen het voor jou!

Bespaar tijd en moeite. Contacteer een gyprocspecialist!

Benieuwd naar het tarief van een professionele aannemer?

Vergelijk prijzen van professionele aannemers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Gyprocwerken laat je best uitvoeren door een professionele vakman. Je bespaart tijd en moeite, en bovendien krijg je een perfect resultaat. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
gyprocwerken specialist

aanvraag starten


gipsplaten plaatsen © Shutterstock - Het plaatsen van gipsplaten is niet zo moeilijk. Maar toch is het belangrijk om een uitgekiend stappenplan te volgen.

Hoe stucplaten plaatsen?

Het plaatsen van stucplaten is op zich niet zo heel moeilijk. Toch is het belangrijk om bepaalde stappen niet te vergeten, indien je in de toekomst graag grote herstellingskosten wil vermijden.

Zowel het plaatsen van een scheidingswand of voorzetwand als het plaatsen van een vals plafond gebeurt min of meer of dezelfde wijze, al zijn er hier en daar wel enkele kleine verschillen.

Een gipswand plaatsen

Met een scheidingswand uit stucplaten kan je op een goedkope en snelle manier een grote ruimte opdelen in kleinere ruimtes. Je kan de scheidingswand eventueel voorzien van geluidsisolatie, wat bijvoorbeeld interessant is bij het creëren van vergaderruimtes.

Een scheidingswand uit stucplaten wordt steeds opgemaakt op basis van een frame uit hout of metaal. Tegen dit frame worden dan de stucplaten vastgemaakt.

Een gipswand kan dus voorzien worden van isolatie, maar ook een deuropening is perfect mogelijk.

Dit zijn de stappen die een vakman volgt bij het maken van een scheidingswand.

  1. Als eerste stap wordt goed afgetekend waar de scheidingswand moet komen. Er worden met behulp van een smetkoord aantekeningen gemaakt op de vloer, op de wanden en op het plafond.
  2. Vervolgens worden de profielen geplaatst. Men begint met de horizontale profielen die via schroeven en pluggen op de vloer worden bevestigd. Daarna bevestigt men de eerste verticale profielen op één muur, waarna het plafond aan de beurt is. Tot slot plaatst men de profielen op de muur aan de andere zijde. Wanneer alle randprofielen geplaatst zijn, zal de vakman de verticale tussenliggende profielen plaatsen.
  3. Nu is het tijd om de stucplaten op het frame te bevestigen. Men snijdt de stucplaten steeds 1cm korter dan de afstand tussen de vloer en het plafond. Vervolgens brengt men de plaat op het frame aan, waarbij 1cm afstand tussen de plaat en de vloer wordt bewaard. De plaat wordt eerst goed bevestigd vooraleer men een volgende plaat aanbrengt.
  4. Wanneer men de stucplaten langs één kant van het frame heeft aangebracht, wordt er vaak nog voor gekozen om geluidsisolatie aan te brengen in het frame. De isolatie wordt dan langs de achterzijde in het frame geplaatst, door de isolatie samen te drukken. Vaak wordt gekozen voor glaswol of rotswol als isolatiemateriaal, aangezien deze materialen goed scoren op vlak van geluidsisolatie.
  5. Wanneer de isolatie is aangebracht, wordt het frame langs de open zijde gedicht met een tweede laag stucplaten. Dit gebeurt op dezelfde manier als de eerste laag stucplaten.

Ontdek meer over het plaatsen van een scheidingswand met stucplaten!

stucplaten scheidingswand © Shutterstock - Stucplaten worden vaak gebruikt om scheidingswanden op te zetten, om zo grote ruimtes te kunnen onderverdelen in kleinere ruimtes

Een voorzetwand met stucplaten plaatsen

Een voorzetwand in stucplaten kan op twee manieren worden gemaakt. Men kan ervoor kiezen om de stucplaten rechtstreeks op de muur te bevestigen, of om de stucplaten te bevestigen op een frame.

Voorzetwand rechtstreeks op de muur

Men kan ervoor kiezen om gipsplaten rechtstreeks op de muur te bevestigen. Dit is de snelste en makkelijkste methode, omdat je vooraf geen frame moet opbouwen. Bovendien verlies je door het ontbreken van een frame veel minder plaats.

Deze methode is echter enkel haalbaar wanneer de muur effen genoeg is, en niet beschadigd door voegwerk of pleisterwerk.

Dit is hoe een vakman te werk gaat bij deze methode.

  1. Men begint met het schoonmaken van de muur. Alle vuiligheid, verfresten en oneffenheden door pleisterwerk moet worden verwijderd.
  2. Vervolgens zal de vakman op de muur, de vloer en het plafond aftekenen waar de stucplaten moeten komen.
  3. Stucplaten worden op de muur bevestigd met behulp van gips. Deze gips wordt eerst klaargemaakt vooraleer men de platen op de muur bevestigt.
  4. Als het gips klaar is, wordt het op de muur aangebracht.
  5. Tot slot is het tijd om de stucplaten op de muur te bevestigen. Men zal ook nu de stucplaten 1cm korter snijden dan de afstand tussen de vloer en het plafond. De stucplaten worden vervolgens in de juiste positie tegen de gips op de muur geplaatst, en goed aangeduwd. Er wordt aangeraden om goed aan te duwen tot de gips nog zo’n 0,5 tot 2,5cm dik is.

Voorzetwand met profielen

Als de muur oneffen of beschadigd is, dan zal men ervoor kiezen om eerst een frame te plaatsen voor de muur. Een frame is ook een goede keuze indien je bepaalde leidingen of kabels wil wegwerken.

Indien het gaat om een voorzetwand tegen een buitenmuur, dan is een frame ook ideaal om een bijkomende isolatielaag aan te brengen. Ook wordt er in dit geval voor gekozen om een dampscherm op de profielen aan te brengen.

De werkwijze bij deze methode verloopt voor de rest gelijkaardig als bij het plaatsen van een scheidingswand.

stucplaten voorzetwand © Shutterstock - Een voorzetwand wordt vaak geplaatst met de bedoeling om muren langs de binnenkant te isoleren. Dit isolatiemateriaal wordt dan afgedekt met stucplaten

Een plafond met stucplaten plaatsen

Bij het maken van een gipsplafond kan een keuze gemaakt worden tussen een afgehangen plafond en een vrijdragend plafond.

Afgehangen plafond

Bij een afgehangen plafond wordt gebruikt gemaakt van plafondhangers om het plafond aan de bovenliggende plafondstructuur te hangen. Aan de plafondhangers wordt een structuur van rails gehangen, waarin dan de stucplaten worden bevestigd.

Dit is hoe bij deze methode te werk wordt gegaan.

  1. Ook hier wordt begonnen met het aftekenen van waar de structuur juist moet komen. Er worden ankerpunten op de wanden getekend, die vervolgens met behulp van een laser en een smetkoord met elkaar verbonden worden.
  2. Vervolgens worden de randprofielen aangebracht op de muur. De hoogte van de plafondhangers wordt bepaald door een koord tussen de randprofielen te hangen.
  3. Daarna worden de plafondhangers bevestigd op de bovenliggende plafondstructuur. De eerste plafondhanger komt op maximaal 10cm van de randprofielen.
  4. Vervolgens worden de dragende profielen aan de plafondhangers bevestigd.
  5. Tot slot plaatst men de stucplaten dwars op de plafondstructuur.

Vrijdragend plafond

Bij deze methode wordt het raster bevestigd bovenaan de randen, en is er dus ook hier geen ophangsysteem nodig. Dit type plafond is eerder geschikt voor kleinere ruimtes met kortere overspanningen.

Dit is hoe men te werk gaat.

  1. Net als bij de vorige methode begint men met het aftekenen van waar je plafond moet komen op de wanden. Met een smetkoord worden alle punten met elkaar verbonden.
  2. De randprofielen worden op de muur bevestigd op de plaatsen waar de aantekeningen werden gemaakt. Daarna worden de tussenliggende profielen in de randprofielen geschoven en bevestigd. Voor de stevigheid wordt er soms voor gekozen om in het midden nog een profiel in de lengte te plaatsen.
  3. Tot slot worden de stucplaten aangebracht. Men begint in de hoek, en men brengt de platen dwars op de profielen aan. Elk plaateinde moet daarbij ondersteund worden door een profiel.

Ontdek meer over het plaatsen van een plafond met stucplaten!

gipsplafond © Shutterstock - Bij het plaatsen van een vals plafond worden de stucplaten vaak bevestigd aan een metalen frame

Waarop letten bij het plaatsen van stucplaten?

Bij het plaatsen van stucplaten zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Kies de juiste stucplaten

Er is een uitgebreide keuze aan stucplaten, en het is belangrijk dat je het juiste type gipsplaat kiest. Je hebt uiteraard de standaard stucplaten, maat afhankelijk van de toepassing kan je ook kiezen voor stucplaten die waterwerend of brandwerend zijn.

Ook kan je bijvoorbeeld kiezen voor gipskartonplaten die al voorzien zijn van een isolatielaag.

Welke gipsplaten gebruiken? Bekijk een volledig overzicht van alle gipsplaten.

Stucplaten op de juiste manier plaatsen

Stucplaten plaatsen kan niet op gelijk welke manier gebeuren. Afhankelijk van de dikte van de stucplaten moeten de plaatdragende profielen een bepaalde afstand van elkaar verwijderd zijn. Ook hangt het ervan af of je de platen overlangs of dwars aanbrengt.

De stevigheid van de constructie hangt ook af van hoe je de stucplaten snijdt en vastschroeft op de ondergrond of de profielen.

Zelf stucplaten plaatsen of laten plaatsen door een vakman?

Stucplaten plaatsen lijkt op het eerste zicht makkelijk, maar er zijn toch wel wat zaken die verkeerd kunnen lopen. Vooral bij het versnijden en het vastschroeven van de stucplaten maken veel doe-het-zelvers fouten, die later dure herstellingskosten veroorzaken.

Bovendien biedt een professionele vakman enkele interessante voordelen:

+ Met een professionele vakman heb je de garantie dat het werk kwalitatief en foutloos wordt afgerond. Hij weet immers hoe je een bepaalde klus moet aanpakken, en waar de valkuilen liggen. Een foutloos afgeleverd werk vermijdt ook hoge herstellingskosten in de toekomst.

+ Een vakman levert niet enkel kwalitatief werk, maar staat je ook bij met advies op maat. Hij kan je adviseren om al dan niet voor een vrijdragend of voor een afgehangen plafond te kiezen. Met zijn kennis en ervaring helpt hij je om de juiste keuzes te maken.

+ Een vakman beschikt over de juiste materialen. Dit betekent dat jij jezelf niet in de kosten moet jagen om al deze materialen aan te kopen. Bovendien is de kans reëel dat je die materialen slechts 1 keer gebruikt, wat niet zo efficiënt is.

+ Tot slot bespaar je jezelf de nodige tijd en moeite wanneer je een beroep doet op een ervaren vakman.

stucplaten plaatsen © Shutterstock - Indien je je niet zeker voelt, laat je de stucplaten best plaatsen door ervaren specialisten

Wat is de prijs voor het (laten) plaatsen van stucplaten?

Het laten plaatsen van stucplaten hangt voornamelijk af van het type werk dat je juist moet uitvoeren. Uiteraard speelt ook de oppervlakte van de werken een grote rol.

Dit zijn een aantal richtprijzen voor de meest voorkomende stucwerken.

Type werkUitvoeringGemiddelde kostprijs per m² (incl. plaatsing)
ScheidingswandEnkele scheidingswand40 à 45 euro
Dubbele scheidingswand55 à 60 euro
VoorzetwandEnkele voorzetwand25 à 30 euro
Dubbele voorzetwand30 à 35 euro
PlafondAfgehangen plafond55 à 70 euro
Vrijdragend plafond55 à 70 euro

Gratis offertes: Vergelijk specialisten in stucwerk

Wil je graag de beste prijs bekomen voor het uitvoeren van stucwerk. Via ons offerteformulier vraag je in één klap de tarieven op van de beste stukadoors in jouw regio. Vergelijk de offertes die je van hen ontvangt, en ga voor de beste prijs.

Alle offertes zijn gratis en zonder enige verplichting!


gyprocwerken specialist
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Gipsplaten: het complete overzicht
Vind een stukadoor in uw buurt
Offertes voor stucwerk